O etapă importantă ce necesită timp pentru amenajarea unui spațiu de locuit constă în alegerea ușilor potrivite. Fie ca e ușa de la intrare sau sunt uși de interior, trebuie să fim atenți să ținem cont de anumite criterii funcționale si decorative. DoorSystem vă oferă o serie de sfaturi pentru alegerea unei uși de interior și pentru a beneficia de o amenajare cât mai reușită.
Amenajarea interiorului unei locuințe este de lungă durată și se desfășoară în mai multe etape consecutive. Stabilirea golurilor pentru uși se stabilește imediat după turnarea șapei, iar din acest moment trebuie să vă gândiți și să alegeți furnizorul de uși.
Trebuie menționat ca multe dintre branduri, au anumite standarde în privița dimensiunii golurilor de la ușă, însă toate ușile produse de DoorSystem sunt confecționate strict la dimensiunile pe care clientul le dorește.
Un aspect pe care mulți designeri il neglijează este trecerea dintre parchet și gresie, între două încăperi, astfel ușa capăta un rol important, acela de a ascunde diferența dintre pardoseli. Înalțimea ușilor se stabileste în funcție de grosimea padoselii, astfel trebuie sa tineți cont cand comandați ușa exterioară, de grosimea gresiei sau a pachetului. Usile de interior se monteaza ultimele, după montajul pardoselii (gresie, parchet etc .).
Pentru a e evita taierea ușilor în cazul în care nu se potrivesc, măsuratorile golului se vor face după ce vă veți consulta cu constructorul sau meșterul în pardoseli.
În cadrul amenajărilor moderne se folosesc usi simple, albe, cu finisaj lucios, iar cele mate și cu ancadramente (profile decorative) sunt ideale pentru ambientele rustice sau în stil American. Tot pentru spațiile moderne, sunt recomandate uși simple, în culoarea nucului, iar cele cu profile decorative în interioarele clasice. Ușile trebuie asortate cu parchetul, însă nu există o regulă, ele pot contrasta plăcut ochiului sau pot sa fie ambele în același ton.
Este ideal ca armonizarea dintre usile albe și parchet să se facă alegând o culoare deschisă, caldă si naturală pentru pardoseală. Pentru a scoate în evidență o ușă albă, pereții sau mobilierul se vor asorta în culori calde, pastelate.
În cazul în care parchetul are nuanțe de roșcat, atunci și ușile vor deține o coloristică similară, bazată pe maro-roșcat.
Ușile în nuanțe de gri, se potrivesc cu un parchet alb sau deschis la culoare. Cand alegem ușa potrivita, trebuie sa ținem cont si de finisajele mobilierului ales sau al pereților.
Dacă optezi pentru un parchet cu finisaj de stejar natural, usile pot fi alese în același ton sau într-o nuanță mai închisă .
Pentru spațiile mici, cum ar fi holurile, unde este necesară pătrunderea luminii, o alegerea ideală ar fi o ușă cu sticlă sau supralumină. Pe langă acest avantaj, ușa cu sticlă ofera și vizibilitate între camere. Pentru o notă de eleganță clasică se poate opta pentru vitraliu.
Ușile complete din sticlă securizată , au dezavantajul că nu izolează la fel de bine precum o usile clasice din lemn sau metal.
Designul amenajării nu este suficient, trebuind să oferim o mare atenție si la aspecte precum siguranța ce o oferă, izolarea fonică si termică și funcționalitatea spațiului pe care îl delimitează. Izolarea fonică și termică este dată de gradul de acoperire în interior cu spumă poliuretanică sau de stratul izolant din vată minerală.
Grosimea foii de usă , în cazul unui apartment trebuie sa aibă între 40mm si 50mm, iar în cazul unei case, peste 50mm. Din punct de vedere al rezistenței fonice, este recomandat ca ușa să aibă cel puțin 28 db.
Tocul ușilor trebuie sa fie rezistent, nedeformabil, iar balamelele estetice și de calitate superioară.
Sfatul nostru către client este ca toate ușile sa fie alese imediat după pardoseală, deoarece odată montate vor deveni mult mai greu de înlocuit.
O bună ușă de intrare trebuie să fie securizată antiefracție, chiar și antifoc și să dețină o vopsire de calitate, ce oferă rezistentă la intemperii și raze UV. Ușa de intrare trebuie să fie dotată cu sistem de închidere de tip seif si feronerie din materiale de mare rezistență . Garanția ușilor trebuie să aibă cațiva ani iar firma să ofere asistență tehnică.
Ușile de exterior trebuie să fie asortate, cu tamplăria ferestrelor și arhitectura casei. Deasemenea personalizarea ușii se va face în funcție de dorințe si de designul construcției.
Spre exemplu o vila modernă va impune o ușă sofisticată, precum ușile cu pivot, ce pot atinge dimensiuni uriașe si pot fi personalizate cu sisteme de inchidere complexe de ultimă generație. In schimb pentru o casă clasică, se poate opta pentru un design simplu al usi, cu feronerie din metal și aspect plăcut de lemn.
Imaginile din articol sunt din catalogul personal DoorSystem .